Londra ve Ingiltere hakkinda faydali bilgiler

İngiltere’de yasiyorsaniz,yeni gelmisseniz yada gezi amacli gitme istiyorsaniz bir takim bilgileri bilmeniz sizin yararinazadir. Biraz ters bir ulkedir acikcasi. Avrupa’da bulunmayan bazi kurallar ve sistem vardir.

Birlesik krallik ve Britanya seklinde 2 tabir dikkatinizi cekecektir.

Birlesik krallik Ingiltere, Galler, Iskocya ve Kuzey Irlanda’dan olusmakta ve kisaca UK (United Kingdom) olarak bilinmektedir.
Buyuk Britanya ise kisaca GB (Great Britain) olarak bilinmekte ve Ingiltere,Galler ve Iskocya’dan olusmaktadir.

Ingiltere’nin baskenti Londra, Iskocya’nin baskenti Edinburgh, Galler’in baskenti Cardiff ve Kuzey Irlanda’nin baskenti Belfast‘tir.

Tren istasyonlarinda ve merdivenlerde sol tarafi genelde hizla gitmek isteyenler kullanir. O yuzden yuruyen merdivenlerde beklemeyi dusunuyorsaniz sag tarafta kalin. Sinir bozucu bir duruma dusmeyin.

Ingiltere ve ozellikle Londra’da bir cok ulkeden halk mevcuttur. Bazi yerlerde 300 degisik ulkeden insan bile bulunabilmektedir. Degisik inanclara ve dillere sahiptirler. O yuzden onlara saygi esastir. Unutmayin ki sizde onlardan biri durumundasinizdir.

Hristiyan dininin basta oldugu ulkedir fakat gerek dinimiz islam’in yani sira yahudi,budist veya degisik dinlere inanan insanlar bulunmaktadir. Sokaklarda ozellikle Londra’da gezerken giyim tarzlarindan bile bi insanlari ayit etmeniz mumkundur.

Sigara ve alkol konusunda son yillarda ozellikle radikal kararlar alinmistir. Sigara ve icki satin alma yas siniri 18’dir ve hatta 21 yasinda kisilere kadar ID (kimlik) gostermek zorunlu olabilmektedir. Turkiye’de hizmete girdigi andan itibaren bir cok kesim tarafindan tepki goren(?) dumansiz hava sahasi olayi ingiltere’de de vardir. Kapali alanlarda sigara icilmesi yasaktir Kapali alanlara ornekler ise Restaurant,market,Tren istasyonlari ve hatta bar’lar olarak siralayabiliriz.
Ingiltere’nin en ters olaylarindan biride arabalardaki direksiyonlarin sag’da olusudur ve sol taraftan trafik akmaktadir. Ozellikle Ingiltere’de arac kullanip Turkiye’ye giden yada tam ters sekilde Turkiye’de arac kullanip Ingiltere’ye gidenlerin bu sorun karsisinda muzdarip durumda kaldigi bilinmektedir.

Turkiye’den getirdiginiz elektronik esyalarin fislerinin prizlere giren kisimlari calismayacaktir. Ingiltere genelinde 3 disli prizler kullanilmaktadir. Ama alacaginiz kucuk bir adaptor sayesinde 2 disli fisleri 3’e veya 3 disli prizleri 2’ye indirebilirsiniz kolaylikla.

[fbcomments]