Londra’da ulaşım için ödeme ipuçları

Gectiğimiz yılın ortalarından itibaren Londra’da otobüslerde nakit ödeme yasaklanmıştı. Bunun en büyük gerekçesi ise zaman kaybını önlemek olarak gösterilmişti. (Bunun yanında bozuk para bulunamaması veya şöförler üzerinde para taşıyınca yaşanabilecek sorunları sayabiliriz) Tabiki bu olayın gerçekleşmesindeki bir diğer neden ise contactless kredi/nakit kartlarının yaygınlaşmış olması diyebiliriz. Yani eğer bankanızda bir miktar paranız var ise Oyster kartınıza para koymak ya da nakit ödeme yapmak için bozuk para taşımak yerine bir dokunuşla hesabınızdan ücreti ödeyebilir halde geldi. Fakat bu teknolojinin en önemli iki dezavantajından bahsetmek gerekirse,

  • Eğer contactless kredi/nakit kartınızı cüzdanınızda Oyster kartınız ile aynı kısımlarda tutuyorsanız kaza ile Oyster kartınız yerine kredi/nakit kartınızı okuyuculara okutabiliyorsunuz. Bu durumda geçerli bir biletiniz olsa dahi Oyster kartınızı okutmadığınız için hesabınızdan ulaşım bedeli kesilecektir. O yüzden otobüse binerken ya da istasyonlarda kartınızı okuturken dikkatli olunuz.
  • Contactless kartınızı kullandığınızda bir kaç kullanımdan sonra da aynı ücreti ödemeniz gerekecek. Biraz daha konuyu açmak gerekirse örneğin Oyster kartınızı aynı gün içinde 3 kere kullanmış iseniz 4. kullanışınızda Oyster kartınız otomatik olarak günlük otobüs kartına dönüşür ve o gün bitene kadar sınırsız sayıda otobüs seyahatı yapabilirsiniz daha fazla ödeme yapmadan. (Bu taktik eğer dışarı çıkacaksanız ve ne kadar otobüse bineceğiniz kesin değil ise günlük otobüs kartı almaktan daha karlıdır). Fakat Osyter kartı yerine kredi/nakit kartınızı kullanıyor iseniz 4 kere degil 8 kere de kullansanız her seferinde aynı miktarı kartınızdan kesecektir.

Toplu taşımanın oldukça pahalı olduğu Londra’da otobüse binecek iseniz kredi/nakit kartı yerine Oyster kartınızı kullanmanızı öneririz. Ayrıca eğer underground yada diğer trenleri kullanacak iseniz de ‘Zone’ları oldukça iyi anlamaya çalışmalı ve gerekmedikçe ucuz yolculuk yapabilmek için 1. zone üzerinde yolculuk yapmayınız.

Ayrıca son bi not son zamanlarda aktifleştirilen bir sistem ile pembe renkli Oyster okuyucuları birden fazla tren hattının geçtiği büyük istasyonlara yerleştirilerek zone’lar arası geçiş sırasında gereksiz ödemeler konusunda kullanıcılara yardım etmek amaçlandı. Yani eğer 1. zone’a mecburen girmek durumunda kaldı iseniz pembe okuyucuya kartınızı okuttuğunuz zaman bu okutma ile ücretlenmede yararınıza bir şekilde düzenleme olacaktır.

[fbcomments]